BIVV, Baloise, Volvo cars, Recytyre en Q8 lanceren applicatie ‘Smart Drivers’

Smart Drivers app

Meer dan 4 op 10 jongeren vindt dat parkeren de moeilijkste handeling is bij het autorijden. Eén jonge kerel op 15 gelooft dat je jezelf na 1000 kilometer al een ervaren bestuurder kan noemen. Het BIVV lanceert op basis van deze vaststellingen, in samenwerking met Q8, Baloise, Recytyre en Volvo Cars, een online platform en gratis applicatie die jongeren en hun ouders stapsgewijs op weg helpt naar hun rijbewijs en begeleidt hen ook na het behalen ervan.

Smart Drivers is een alomvattend project om jongeren stapsgewijs te begeleiden om een veilige chauffeur te worden. Het bestaat uit een online platform en een bijhorende applicatie die hun rijgedrag meet. Smart Drivers begeleidt de jongeren op weg naar het rijbewijs, maar helpt hen ook om na het behalen ervan veilig te rijden. Zo worden ze verantwoorde bestuurders. Daarenboven krijgen de ouders ondersteuning om hun taak als begeleider goed te vervullen. Zowel het platform als de applicatie zijn volledig gratis toegankelijk nadat je je geregistreerd hebt.

Karin Genoe, Afgevaardigd Bestuurder van het BIVV: ‘De laatste jaren is er in België een positieve evolutie in de ongevalscijfers met jonge bestuurders. Toch doen we het in vergelijking met het buitenland nog steeds minder goed. Smart Drivers wil deze situatie verbeteren. Veilig deelnemen aan het verkeer voor jonge bestuurders is immers méér dan hun leren hoe ze met de wagen moeten rijden. Het is ook de juiste mentaliteit meegeven en de jongeren continu begeleiden. Enkel zo worden ze veiligere en meer ervaren bestuurders.’

Op het jongerenplatform worden jongeren eerst op weg gezet naar het theoretisch examen. Ze krijgen een antwoord op de vraag hoe de wetgeving in mekaar zit en hoe ze best hun theoretisch examen kunnen voorbereiden. Na het theoretisch examen is er een module die hun begeleidt tijdens de periode van het voorlopige rijbewijs. Dit gebeurt onder andere aan de hand van handige instructievideo’s. Zo kunnen de jongeren zich optimaal voorbereiden op het praktisch rijexamen. Na het theoretisch examen kunnen ze ook al gebruik maken van de Smart Drivers applicatie. Die meet hun rijgedrag aan de hand van een aantal parameters (optrekken, remmen, bruuske manoeuvres, gebruik van smartphone in wagen, etc). Na elke rit krijgt de chauffeur feedback over zijn rit. Goeie chauffeurs worden beloond met badges en ze kunnen zelfs prijzen winnen. Na het behalen van het rijbewijs kunnen de jongeren deze applicatie natuurlijk verder gebruiken.

Smart Drivers is uniek omdat het ook ondersteuning biedt aan de begeleiders, meestal de ouders. Zij kunnen hun kennis van het verkeersreglement opfrissen, maar krijgen ook gericht advies hoe zij best hun kinderen kunnen begeleiden.

Het Smart Drivers project is een samenwerking tussen het BIVV en zijn partners Q8, Baloise, Recytyre en Volvo Cars.