Bouw eerste vier snellaadstations met Storm gestart

2 mannen in een fluo vest en een helm op die een laadpaal hebben geplaatst.

Mobiliteitsspeler Q8 en hernieuwbare energiebedrijf Storm zijn gestart met de bouw van de eerste vier snellaadstations, die in juli zullen openen. Deze komen in Oost-Vlaanderen aan de carpoolparkings van Waasmunster (aan de E17) en Aalter (aan de E40), in Limburg aan de carpoolparking van Paal-Beringen (aan de E313) en in Vlaams-Brabant aan de kruising tussen de Haachtse en de Leuvensesteenweg in Kampenhout. De snellaadstations zijn één van de eersten van de in totaal 200 die de komende jaren in ons land gebouwd worden, waarvan de helft ook een shop en restaurant krijgt. 

Vandaag gaven Innovation Director Sven Dochez en Jan Caerts, CEO van Storm, de eerste spadesteek van de gloednieuwe snellaadstations.

Dit is een geweldige eerste stap in de uitbouw van ons snellaadnetwerk over heel België. Deze eerste stations zijn het perfecte voorbeeld van het soort locatie dat we voor ogen hebben: vlak langs de autosnelweg én aan een knooppunt van drukke gewestwegen. En de bouw zal snel gaan. We plannen midden juli operationeel te zijn”, aldus Sven Dochez en Jan Caerts. 

Ultrasnel laden aan 400kW 

Het snellaadstation van Kampenhout biedt plaats aan 4 wagens om te laden met een laadvermogen tot 400kW, dat van Beringen aan 6 wagens en die van Waasmunster en Aalter telkens aan 10 wagens. Een gemiddelde wagen met een batterij van 50 kWh kan hier tot een state-of-charge van 80% laden op 15 tot 20 minuten. Daarnaast is ook traag laden mogelijk. In Waasmunster kunnen 2 wagens traag laden, in de andere stations telkens 4. “We bieden deze optie aan omdat mensen hun wagen ook langere tijd op de parking kunnen laten staan”, legt Sven Dochez uit. 

De individuele laadplaatsen zijn voldoende ruim om ook gebruikt te worden door lichte vracht- en bestelwagens. Alle laadplaatsen zijn geschikt voor personen met een beperking. Betalen kan met alle courante laadpassen, met de Q8 electric app, en met elke bank- of kredietkaart. 

Daarnaast zijn de stations ook uitgerust met camerabewaking en zitbankjes. 

100% hernieuwbare energie 

De snellaadstations leveren 100% hernieuwbare energie van Belgische oorsprong. Ze zijn ontworpen door het jonge Gentse architectenbureau Martens Van Caimere Architecten en worden gebouwd met duurzame en natuurlijke materialen zoals hout. Ze krijgen ook een waterdoorlatende verharding, groene beplanting, een groendak en zonnepanelen.  

Over Q8   

Q8 is één van de grootste brandstofspelers op de Belgische markt met ruim 465 tankstations en een netwerk van meer dan 120 lokale 'Shop&Go'-convenience stores in België, samen met Delhaize en Panos. Met HVO100, CNG, LNG en Q8 electric zet Q8 zich ook sterk in voor meer duurzame mobiliteit.  Sinds Q8 drie jaar geleden Q8 electric lanceerde, gaat het snel met de uitbouw van zijn laadnetwerk. De Q8-laadpas en -app geven toegang tot meer dan 400.000 laadpunten in Europa en nagenoeg alle laadpunten in de Benelux. Momenteel heeft Q8 46 stations in de Benelux uitgerust met snelladers waarvan er de komende 5 jaar tot meer dan 250 zullen worden. Zo bouwt Q8 hard verder aan zijn transformatie naar een duurzame mobiliteitsspeler.   

Over Storm  

Storm is een Belgische ontwikkelaar en exploitant van duurzame energieprojecten. Sedert haar oprichting in 2008 realiseerde Storm voor meer dan 350 miljoen euro aan windparken op land. De belangrijkste investeringspartners van Storm zijn de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en diverse Belgische infrastructuur-investeerders waaronder het beursgenoteerde TINC. Storm heeft de ambitie om de komende jaren de energietransitie in België te blijven versnellen. In dat kader plant Storm ondermeer de realisatie van tientallen nieuwe windturbines, meerdere grootschalige batterij-opslagprojecten, en een snellaadnetwerk in partnership met Q8.  

 

Perscontact  

Karen Sleurs, Wyngs  

Veerle Rosseels, Storm