Nieuw Q8-tankstation in Knokke haalt inspiratie uit strandcabine

Feestelijke opening Q8 Knokke

Knokke-Heist, 17 april 2018 - Vuurtorens en typische strandcabines vormden de inspiratie voor het vernieuwde Q8-tankstation aan de Natiënlaan in Knokke. Achter deze speciale kustarchitectuur schuilen bovendien de nieuwste duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Het gerenoveerde tankstation, dat op 17 april 2018 officieel zijn deuren opent, maakt meteen duidelijk hoe Q8 de toekomst ziet.

Kustarchitectuur, inclusief vakantiesfeer
Op dinsdag 17 april 2018 openen Fadel Al Faraj, Managing Director Q8 Northwest Europe, burgemeester graaf Leopold Lippens en Sarah Pillen, Performance & Operations Manager Q8 Northwest Europe, officieel het vernieuwde Q8-tankstation met Shop & Go, Panos en Nespresso langs de belangrijkste invalsweg van Knokke. De site kende de laatste jaren een grondige make-over, en het verouderde benzinestation kon niet achterblijven. In samenspraak met de stad Knokke werd het tankstation gerenoveerd conform design en architectuur van de omgeving.

Sarah Pillen, Performance & Operations Manager Q8 Northwest Europe:

Het resultaat is een toekomstgerichte transformatie die innovatief in het landschap is geïntegreerd. De architectuur speelt in op de sfeer van onze Belgische kust, met de witte toren van Q8 als bescheiden maar herkenbaar landmark aan de poort van Knokke.

Kenmerkend voor het nieuwe tankstation is het schuine dak, dat een beschutting vormt voor de benzinepompen en de toegang tot het shopgebouw. Deze elegante eenheid creëert instant rust en straalt zelfs een relaxte vakantiesfeer uit. Het witte, zachtjes hellende luifeldak tekent ook voor een zachte overgang tussen de nieuwe en hogere appartementsgebouwen langs de Natiënlaan en de bestaande woningen aan de zuidzijde, op de hoek met de Nieuwstraat. De gedeeltelijke beglazing van het luifeldak laat een zee van licht toe in de shopruimte, wat de ruimtelijkheid nog versterkt.

Q8 biedt in Knokke een brede service aan haar klanten. Naast een volledig vernieuwd tankstation, kunnen de klanten 7 dagen op 7, van 6 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds terecht in de volledig nieuwe Delhaize Shop & Go, Panos en Nespresso te Duinenwater aan het tankstation.  

Herbruikbare energie & grotendeels zelfvoorzienend
Uiteraard greep Q8 de kans om een toekomstgericht tankstation uit te bouwen, dat maximaal inzet op groene energie. Zo werden er allereerst 48 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een geschatte jaaropbrengst van ruim 12.500 Kwh en een CO2-reductie van circa 2.500 kg per jaar.

Dankzij deze zonnepanelen is het tankstation voor een groot deel zelfvoorzienend qua stroomgebruik. De opgewekte energie van één zonnepaneel is namelijk goed voor 14.488 tankbeurten of 618.750 betalingen.

Daarnaast werd er gekozen voor duurzame ledverlichting, zowel in de shop als op het voorterrein, en werd de draagconstructie samengesteld op basis van houten leggers, in plaats van stalen balken. Wat verwarming en koeling betreft, garandeert de warmtepomp met warmterecuperatie een optimaal energierendement. De unit recupereert zelfs tot 100% van de warmte uit de koeldisplaykasten van het tankstation.