Q8 electric gaat 36 laadpalen op 31 locaties installeren in de provincie Antwerpen

Electrische laadpaal Antwerpen

Q8 gaat samen met de provincie Antwerpen 36 Q8 electric laadpalen plaatsen voor de bezoekers en medewerkers van 31 groen- en recreatiedomeinen in de regio. De provincie investeert hierin 450.000 euro. Q8 zorgt voor de plaatsing en het beheer van de laadpalen. De eerste laadpaal op de parking van Kasteel d’Ursel is nu klaar voor gebruik.

De transportsector is verantwoordelijk voor 21,5% van de CO2-uitstoot in België. Als we het wagenpark in België verder elektrificeren, beperken we de impact ervan op het klimaat. Daarvoor zijn wel voldoende laadpunten nodig. Daarom besliste de provincie Antwerpen om 450.000 euro te investeren in 36 Q8 electric-laadpalen voor bezoekers en medewerkers van de provinciale domeinen.

40% minder CO2-uitsttoot tegen 2030

Gedeputeerde Jan De Haes: “Het is onze plicht om mee te werken aan een klimaatneutrale samenleving en het openbaar domein te voorzien van voldoende laadpalen. Dankzij de palen op onze domeinen, laden zowel bezoekers als buurtbewoners zonder thuislaadpunt er hun elektrische wagen op met groene stroom.”

“Met de laadpalen, maakt de provincie ook werk van haar provinciaal klimaatplan: Plan Vandaag. Ons doel? 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030 en schone, betaalbare energie voor elke inwoner.

Eerste Q8 electric-laadpaal aan Kasteel d’Ursel

In 2021 legde de provincie de parking van Kasteel d’Ursel opnieuw aan. De elektriciteitsaansluiting voor de verlichting en de wachtbuizen voor de laadinfrastructuur werden toen geplaatst. Daardoor is Kasteel d’Ursel nu het eerste provinciaal domein met een laadpaal voor elektrische auto’s. Iedereen kan er zijn of haar elektrische auto opladen, ook ’s nachts, en betalen met de meest gebruikte laadpassen of een kredietkaart.

Koen De Vlieger, Directeur van Kasteel d’Ursel: “De opbrengst van de laadpaal komt op de rekening van Kasteel d’Ursel. Daarmee houden we het Kasteel en het park errond mooi en proper voor bezoekers. Kortom, de inkomsten worden duurzaam opnieuw geïnvesteerd.”

Tot 30% opladen in 2 uur

De Q8 electric-laadpaal op de parking van Kasteel d’Ursel is uitgerust met twee laadpunten om twee wagens tegelijk op te laden.

Gedeputeerde Jan De Haes: “Een gemiddelde elektrische wagen kan met 11kW tot 30% in twee uur laden. Dat is goed voor een bereik van 120 tot 150 km. De volgende generatie auto’s zal aan de Q8 electric-laadpaal opladen tot 80% in twee uur tijd.” 

Q8 electric beheert en ontzorgt

De provincie werkt samen met Q8. Voor de installatie van de laadpalen rekent Q8 op zijn partner JACOPS. Q8 electric zorgt voor het beheer en rolt een online platform uit waarop de provincie ziet hoe vaak de laadpalen worden gebruikt. Het platform zorgt er ook voor dat de facturen bij de eindgebruikers terecht komen en de opbrengst bij de provinciale domeinen.

Bert Gillis, Retail & Digital Director Q8: “We zijn trots op deze eerste realisatie van onze samenwerking met de provincie Antwerpen. Het is één van de vele mooie stappen die we met Q8 electric zetten op de e-Mobility markt. Naast locaties van partners, zetten we ook in op een netwerk van (snel)laders aan de eigen stations, bij bedrijven, bij mensen thuis én via een internationaal netwerk in heel Europa dat beschikbaar is via onze Q8 electric-laadpassen en -app. Q8 electric vernieuwt en investeert zo in oplossingen om elke klantenreis duurzamer te maken

Europa ondersteunt

Omdat de parkings van de provinciale domeinen altijd vrij toegankelijk zijn, financiert de Europese Unie de laadpalen mee in het kader van het NextGenerationEU-project.

Over Q8

Q8 is een van 's werelds grootste energiebedrijven, met meer dan 5.000 tankstations in Europa, waarvan meer dan 700 in de Benelux. Die opereren onder de merknamen Q8, Q8 easy en Tango. Bovendien werkt Q8 samen met belangrijke spelers zoals Delhaize, Panos en Starbucks by Selecta om een onovertroffen shopervaring te bieden. Onze Benelux hoofdkantoren zijn gevestigd in Antwerpen en Den Haag, daarnaast zijn er activiteiten in Antwerpen (BE), Bertrange (LU) en Rotterdam (NL), waar 1.000 collega's werken in de kantoren en nog eens 1.500 in de Q8 tankstations.

Q8 is in volle transformatie om een duurzame mobiliteitsspeler te worden, met een breed aanbod van innovatieve en duurzame producten en een breed aanbod aan E-mobiliteit met Q8 electric.  Met Q8 electric worden er electrische laders geplaatst op locaties van partners, er is een eigen  netwerk van (snel)laders aan de eigen stations, bij bedrijven, bij mensen thuis én met de Q8 electric-laadpas en -app kan men laden bij 350.000 laadpunten in heel Europa en bij 99% van de laadpunten in Benelux.