Q8 en Ionity openen eerste ultrasnelle oplaadpunten langs de E42/E19 in Thieu

Q8 en Ionity

Vanaf vandaag kan je je elektrische wagen in amper 20 minuten opladen langs de Belgische snelweg. Q8 en Ionity hebben officieel de allereerste ultrasnelle oplaadpunten langs de E42/E19 in Thieu (beide richtingen) geopend. Vier elektrische voertuigen kunnen tegelijkertijd hun batterij opladen voor 300 kilometer – dat is vijf keer sneller dan aan ‘gewone’ oplaadpunten. Q8 zet zijn schouders onder dit project om actief mee te bouwen aan de mobiliteitsinfrastructuur van de toekomst.

Q8 en Ionity zullen in totaal 16 Ionity-oplaadpunten plaatsen in België. Het initiatief maakt deel uit van het project EUROP-E dat mee gefinancierd wordt door het Europese programma Connecting Europe Facility. EUROP-E is het grootste project voor EV-laadinfrastructuur dat de EU tot dusver heeft gecofinancierd en heeft als doel de belangrijkste verkeersroutes van het TEN-T-kernnetwerk in 13 EU-lidstaten van degelijke infrastructuur te voorzien.

Ze hebben nu acht oplaadpunten geopend in Thieu Noord en Zuid; er volgen er nog acht langs de E42 in Froyennes (beide richtingen). De meeste oplaadpunten hebben momenteel een vermogen van 50 kW, maar deze snelle oplaadpunten zijn zeven keer krachtiger (350 kW per oplaadpunt). Dat betekent dat je in amper 20 minuten je wagen kan opladen voor 300 kilometer, in plaats van meer dan 1,5 uur. Bovendien kunnen de oplaadpunten worden gebruikt door alle wagens met een CCS-stekker, de Europese standaard.

Het aandeel elektrische rijders neemt toe, en daarom is er nood aan een functionele oplaadinfrastructuur. Door het Ionity-netwerk van ultrasnelle oplaadpunten langs snelwegen mee te ontwikkelen, wil Q8 een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van een functionele mobiliteitsinfrastructuur voor de toekomst.

"Q8 zou zich graag ontpoppen tot een ‘mobiliteitsspeler’ met een brede waaier aan mobiliteitsoplossingen – van benzine of diesel tot energie voor elektrische wagens en CNG. Bijgevolg is e-mobiliteit een van de strategische assen van Q8 voor de nabije toekomst. Aangezien de verkoop van elektrische wagens de volgende jaren exponentieel zal blijven stijgen, hebben we ons geëngageerd om volop te investeren in de markt van de elektrische mobiliteit. Dat doen we door middel van investeringen, partnerschappen en overnames om onze klanten de beste toekomstgerichte dienstverlening en een optimaal comfort te bieden. We zijn heel blij dat we dankzij dit partnerschap met Ionity onze klanten ultrasnelle oplaaddiensten kunnen bieden. Hun wagen is opgeladen in de tijd van een kopje koffie," zegt Fadel Al Faraj, Managing Director van Q8.

"Om de transformatie van het Belgische wagenpark naar milieuvriendelijkere modellen te versnellen, is het noodzakelijk om het aanbod oplaadpunten verder uit te breiden," aldus Carlo Di Antonio, Waals Minister van Milieu, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Transport en Dierenwelzijn. "Hoe beter ons netwerk is uitgerust met functionele oplaadpunten, hoe minder de beperkingen op het vlak van afstand en oplaadduur zullen doorwegen op de beslissing van automobilisten bij de aankoop van een nieuwe wagen."

BOOST VOOR INTERNATIONALE E-MOBILITEIT

De Belgische oplaadpunten maken deel uit van het grote Ionity-netwerk met 400 snelle oplaadpunten in Europa. "We zijn verheugd dat we onze eerste Belgische oplaadpunten kunnen openen. Dit is een nieuwe mijlpaal in onze missie om tegen 2020 in totaal 400 oplaadhubs te bouwen in 24 Europese landen," zegt Marcus Groll, COO van Ionity. "Dankzij sterke partners zoals Q8 kunnen we een groot netwerk van snelle oplaadpunten voorzien in heel Europa, waardoor we maximaal comfort bieden aan de bestuurders van elektrische voertuigen en internationale e-mobiliteit een echte boost geven."

"Felicitaties aan het project EUROP-E voor de inhuldiging van de eerste ultrasnelle laders voor elektrische wagens in België. Dit succes brengt ons weer een stap dichter bij CO2-loze elektrische mobiliteit in heel Europa. Het project EUROP-E, dat 39,1 miljoen euro steun kreeg van het Europese programma Connecting Europe Facility for Transport (CEF-T), is erin geslaagd de privésector warm te maken om soortgelijke projecten te steunen, wat bewijst dat ze een grote impact hebben. Dankzij de implementatie van een degelijke laadinfrastructuur in 13 EU-lidstaten winnen elektrische voertuigen aan populariteit en breidt het draagvlak voor de transitie naar duurzaam vervoer uit", verklaarde Andreas Boschen, Head of Department van Connecting Europe Facility, onderdeel van het Uitvoerend Agentschap Innovatie en Netwerken (INEA) van de Europese Commissie