Q8 test parking-app die real-time vrije parkeerplaatsen op straat toont

Q8-innovations-find-parking

Deze pilot is beeindigd, de apps zijn niet meer beschikbaar

Naar schatting 1 op de 3 auto’s in de stad is op zoek naar een parkeerplaats. Dit is dan ook mee de oorzaak voor de slechte verkeersdoorstroming in onze steden met stress, tijdsverlies en luchtvervuiling tot gevolg. Q8 Belgium - dat zich meer en meer focust op verbeterde mobiliteit - heeft zijn hoofdkantoor in Antwerpen en dus affiniteit met dit probleem.  Daarom is het bedrijf samen met de internationale technologiespeler Parknav begonnen aan de ontwikkeling van een parking-app die in real-time vrije parkeerplaatsen op straat toont én hierop ook de reisroute en geschatte reistijd aanpast. Op dit moment wordt de ‘Q8 parking finder’ getest in Antwerpen. Wie mee wil testen, kan de app gratis downloaden in de Google Play store.

Je kent het wel: je hebt een afspraak in het stadscentrum. De gps geeft 50 minuten aan. Maar eer je effectief op je bestemming bent, ben je meer dan een uur kwijt omdat je tijd verliest op zoek naar een parkeerplek (volgens onderzoek gemiddeld liefst 10 minuten). Een zeer herkenbare frustratie voor veel chauffeurs. Naar schatting één op de drie auto’s in de stad is dan ook op zoek naar parking. Hier wil Q8, dat steeds meer brede mobiliteitsdiensten aan zijn aanbod toevoegt, iets aan doen.

Het test hiervoor samen met de internationale leider in parkeerinformatie Parknav op dit moment een app in Antwerpen die real-time aangeeft waar er nog parkeerplaats is langs de straat. “Hiervoor gebruikt de ‘Q8 parking finder’ een zeer krachtig algoritme dat historische parkeergegevens en actuele verkeersstromen op basis van allerlei beschikbare data van partners - zoals autoconstructeurs, navigatiesystemen en telecomproviders - vertaalt naar de exacte delen van een straat waar de kans op het vinden van een vrije parkeerplaats het grootst is”, legt Q8’s Mobility Strategy Coordinator Edwin Van Walsum uit. “Volgens internationale testen van Parknav in 255 Europese en Noord-Amerikaanse steden is dit voor 80% accuraat. En volgens onze eigen testen in Antwerpen zelfs 90%. Dit zorgt ervoor dat je 1,5 tot 3 keer sneller kan parkeren. Een mooie tijdwinst én bovendien minder brandstofverbruik voor onze klanten. Ook de maatschappelijke voordelen voor de stad zijn niet te onderschatten: de doorstroming van het stadsverkeer verbetert én de CO2-uitstoot vermindert doordat mensen niet meer onnodig extra kilometers moeten doen.”

Reistijd van deur tot deur

De app berekent bovendien de exacte, realistische reistijd van deur tot deur, inclusief de tijd die je nodig hebt om te parkeren én verder op je bestemming te raken. “Zo weet je exact hoeveel tijd je moet incalculeren om te parkeren, wat je heel wat stress bespaart”, aldus Van Walsum. “Onze parking finder is de enige app in België die al deze mogelijkheden in één applicatie verzamelt. Dus we zijn heel blij dat we deze extra comfortservice aan onze klanten kunnen aanbieden.

Antwerpse testers gezocht

Wie binnen de Antwerpse Singel woont of werkt en er dus geregeld moet parkeren, kan de Q8 parking finder de komende maanden gratis testen. “De app is te downloaden voor Android. iOS volgt in een latere fase als de app positieve resultaten laat zien”, legt Van Walsum uit. “Om de applicatie te gebruiken, hoef je hem enkel te downloaden via de Google Play store. We vragen de deelnemers feedback over hun bevindingen. Zo kunnen we de app nog beter maken.”

Naast de parking finder app, test Q8 bovendien ook een betaalapp waarmee je je parkeerplaats ook mobiel kan betalen. Deze ‘Q8 pay parking-app’, ontwikkeld in samenwerking met Be-Mobile - het bedrijf achter de succesvolle 4411-parkeerdiensten, kun je ook testen door te downloaden via de Google Play store. Dankzij een ingebouwde link tussen de parking app en de betaalapp, kun je nadat je je parkeerplek gevonden hebt deze ook meteen mobiel betalen.

Meer informatie over de apps is te vinden op www.q8.be/parkeren.

Q8 verbreedt mobiliteitsdiensten

Voor Q8 zijn deze parking-apps weer een mooie nieuwe stap in de verbreding van zijn mobiliteitsdiensten. “We willen onze klanten veel meer bieden dan enkel brandstof. We zijn volop in evolutie van petroleumspeler naar een bredere mobiliteitsspeler met allerlei diensten die onze klanten meer comfort bieden en mobiliteit makkelijker en duurzamer maakt. Zo lanceerden we recent ook al een nieuwe pechhulp-service en elektrische (snel)laadpalen op onze stations”, vertelt Van Walsum.

Parknav is hierbij de perfecte partner. “Bestuurders verdienen een zorgeloze trip naar eender welke locatie”, zegt Eyal Amir, CEO van Parknav en professor aan de universiteit van Illinois in Urbana-Champaign. “Hier hoort ook snel en efficiënt parkeren bij. Wij zijn blij dat we hiervoor kunnen samenwerken met Q8, de allereerste petroleumspeler die investeert in parkeeroplossingen.”

 

Noot voor de redactie

Perscontact
Karen Sleurs
Communicatiebureau Wyngs
[email protected]
0485 28 73 52

Over Q8

Met ruim 540 tankstations en brandstoflevering aan professionele eindverbruikers en resellers, is Q8 één van de grootste brandstofspelers op de Belgische markt. Specifiek voor de transportsector heeft Q8 40 International Diesel Services (IDS) stations in België. Bovendien gaat de business en service van Q8 veel verder dan enkel brandstoffen. Het bedrijf is ook actief in de productie, marketing en verkoop van Q8-smeermiddelen. In retail heeft Q8 in België samen met Delhaize en Panos ook een sterk netwerk van 122 lokale ‘Shop&Go’- convenience stores. Verder zet Q8 samen met partner Ionity ook stappen in de e-Mobility markt met een netwerk van (snel)laders aan de stations. Het is de ambitie van Q8 om zich nog meer toe te spitsen op brede mobiliteitsgerichte dienstverlening. Q8 blijft dan ook vernieuwen en investeren in toekomstgerichte opportuniteiten die elke klantenreis duurzamer maken. In 2019 werd Q8 in België verkozen tot Best Fuel Brand.

Over Parknav

Parknav, opgericht in 2013, is de eerste en enige parkeeroplossing die 24/7 zonder gebruik van hardware dankzij artificiële intelligentie real-time vrije parkeerplaatsen op straat én in parkings aangeeft voor elke straat in een stad. Hierbij geeft Parknav bovendien gedetailleerde informatie over de parking (of het betalend is, waar het illegaal is om te parkeren etc) en biedt het ook straat per straat parkeernavigatie. De gepatenteerde technologie van Parknav is op dit moment al beschikbaar in meer dan 1000 steden in Noord-Amerika en Europa.