Onze zorg voor het milieu

Q8 werkt aan energie-efficiënt aanbod

Q8 wil mee het goede voorbeeld geven om efficiënt met energie om te springen. Hoe kunnen we dat beter doen dan met doelbewuste inspanningen de energie-efficiëntie in onze benzinestations en ons productaanbod te optimaliseren?

Energie-efficiënte producten

CNG: Compressed Natural Gas

CNG (Compressed Natural Gas), of aardgas onder druk staat garant voor een groot rijcomfort en een autonomie die vergelijkbaar is met die van andere brandstoffen. Met een volle tank kan je maar liefst 500km rijden. Een hybridemotor die aardgas en benzine combineert, kan het zelfs tot 1000km volhouden. Bovendien is de CNG-technologie uiterst veilig. Je kan er overal mee tanken en parkeren, ook ondergronds. Q8 telt momenteel 5 stations waar je CNG kan tanken, en bekijkt de verdere uitbreidingsmogelijkheden ervan.

Snellaadstations door partnership met EDF Luminus

Omdat we altijd op zoek zijn naar manieren om milieuvriendelijkere alternatieven voor fossiele brandstoffen te voorzien, heeft Q8 een samenwerking afgesloten met EDF Luminus om in 2017 op 18 Q8-stations telkens twee snelle laadpalen voor elektrische wagens te installeren. Het laadvermogen van deze nieuwe snellaadstations bedraagt 50 kW. Hiermee kan tot 80% van de batterij in amper 30 minuten tijd worden opgeladen. Het zal ook veel gemakkelijker zijn om de elektrische wagen in te pluggen. De laadpalen beschikken namelijk over multi-standaard stekkers, zodat alle gangbare elektrische auto’s toegang hebben tot de laadpaal. De laadpalen zullen geïnstalleerd worden op snelwegen en op hoofdwegen in België. Ze zullen deel uitmaken van een Europees netwerk van elektrische laadstations die doorheen Italië, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk terug te vinden zijn. Door de plaatsing van deze snellaadpalen op de Q8 stations kunnen automobilisten vanaf volgend jaar heel België doorrijden met hun elektrische wagen zonder zich zorgen te hoeven maken over een lege accu.

Stations met zonnepanelen

Q8 heeft ook zonnepanelen geïnstalleerd op een groot aantal stations. Zo besparen we energie en wekken we op een ecologisch verantwoorde manier energie op. Een aantal van deze Q8 stations zijn hierdoor voor een groot deel zelfvoorzienend in hun stroomverbruik.

Overige

Andere energiezuinige initiatieven zijn onder meer de gesloten koelkasten in de shops, LED-verlichting binnen én buiten op de stations, groene daken, waterrecuperatiesystemen, warmterecuperatie koelsystemen en nog zoveel meer.

Q8 zoekt voortdurend naar mogelijkheden om bij te dragen aan het milieu en de energie-efficiëntie.