Q8 en NCOI Learning organiseren een jaartraject in breintraining voor flexibele, creatieve en gezonde werknemers

De wereld verandert snel. Jobs van vandaag bestaan misschien niet meer in de toekomst. Die realiteit vraagt een enorme flexibiliteit van werknemers. Maar hoe creëer je zo’n growth mindset voor jezelf? Q8 en NCOI Learning sloegen de handen in elkaar voor een jaartraject in breintraining.

De marathons van je brein

Een leerbaar en wendbaar brein ontwikkelen om zo je levensloopbaan zelf in handen te nemen, dat is het doel van het leertraject ‘Fuel up your brain’. “Ook in ons bedrijf evolueert er veel”, zegt Karen Vandebosch, HR Business partner bij Q8. “We willen onze medewerkers wapenen voor veranderingen, hen gezond houden en persoonlijke groei aanmoedigen.” Samen met NCOI Learning-trainer Ann Caroline Roymans implementeerde ze het traject binnen het bedrijf. “De opleiding vraagt om een hands on-mentaliteit. De bedoeling is dat de deelnemers meteen met de theorie aan de slag kunnen.”

Geïnteresseerde collega’s konden in het voorjaar vrijblijvend een workshop volgen om van de inhoud te proeven. Daarbij stond stressmanagement centraal. “Stress is een noodzakelijke emotie”, zegt trainer Ann Caroline Roymans. “Maar door overbelasting en constante stress maken we ons brein kapot. Voortdurend multitasken en piekeren staat gelijk aan drie marathons lopen voor je hersenen.” In de workshop ging Ann Caroline met de deelnemers aan de slag om te kijken hoe je stress kan herkennen en beheersen. “Ze kwamen tot het besef dat zelfzorg niet enkel spiritueel is, maar ook klinisch en heel praktisch.” De interactieve, speelse workshop prikkelde heel wat collega’s van Q8. “We kregen meteen positieve reacties en veel inschrijvingen”, vertelt HR Business Partner Karen Vandebosch. “Mensen met verschillende profielen tekenden uit persoonlijke interesse in op het volledige traject.”

Virtuele verbinding

En toen sloeg de COVID-19 bom in. Even stond ‘Fuel up your brain’ on hold. Maar Q8 besloot om de toekomstige sessies online te laten doorgaan. “Breintraining is in deze uitdagende tijd eens zo relevant”, zegt Karen Vandebosch. “Met breintraining zet je stappen vooruit in zelfondernemerschap maar creëer je ook de nodige verbinding met elkaar. Dit zijn voor ons cruciale ‘behaviours’ waar onze bedrijfscultuur is op gebaseerd : Accountability, Collaboration en Experimentation. Deze training ondersteunt en stimuleert deze drie behaviours volledig.” Ann Caroline: “Mensen virtueel in connectie met elkaar brengen is een heel aparte uitdaging. En ik wilde de sessies op een breinvriendelijke manier geven met oog op de samenhang van het team.” Door de grote interactiviteit bleken de trainingen een verfrissing. “Ik wilde niet dat de deelnemers dachten: weer een zoveelste online meeting”, zegt Roymans. “Deze nieuwe vorm bleek aangenaam en praktisch te zijn. Al vragen deelnemers me natuurlijk ook wanneer we elkaar weer in het echt kunnen zien. We blijven als mens toch nood hebben aan fysiek contact.”

Zowel online als offline is er een positieve groepsdynamiek. “Door ons eigen doen en denken te observeren, kunnen we het gedrag van een ander ook beter plaatsen”, zegt Ann Caroline Roymans. “Door dat op een observerende in plaats van oordelende manier te doen, ontstaat er samenhang in de groep. Het is immers kwetsbaar om je eigen onbewuste patronen bloot te leggen. Daarom hecht ik veel belang aan het creëren van veiligheid in de groep zodat mensen zich echt kunnen openstellen. Ik merk dat groepen waar ik lang mee samenwerk, een nieuwe onderlinge taal ontwikkelen.”

Flexibiliteit trainen

De eerste evaluaties bij deelnemers zijn heel positief, vertelt Karen Vandebosch. “Na enkele sessies hebben onze collega’s al enorm veel inzicht opgedaan. Het is geen makkelijke materie maar je voelt dat ze er echt mee aan de slag gaan. Er is honger naar meer.” Onze hersenen trainen vraagt ook tijd, benadrukt trainer Ann Caroline Roymans. “Het brein is een koppig instrument, herprogrammering vraagt dus heel wat eigen verantwoordelijkheid en discipline. Vanaf de eerste dag kan je al een verschil voelen maar het duurt 20 dagen voor je een gewoonte echt kan veranderen. En om meesterschap te bereiken, moet je het een leven lang blijven doen.” Daarbij is het cruciaal om je prefrontale cortex te trainen, legt Roymans uit. “Alleen dat gedeelte van de hersenen kan flexibiliteit aan. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het mogelijk is om je hersenbanen te trainen. Waarom zouden we er dan geen gebruik van maken om een future proof brein te creëren?”

De effecten van breintraining zijn groot. Mensen slapen beter, piekeren minder, denken meer in kansen in plaats van problemen. Daarnaast maken ze bewustere keuzes en communiceren ze beter met elkaar. Waardoor op lange termijn ook de algemene gezondheid en het welzijn verbetert. “Wanneer het brein in goede conditie is, is ons immuunsysteem dat ook”, zegt Ann Caroline Roymans. “En een verhoogde weerstand is in deze periode noodzakelijk.” Een deelnemer aan het ‘Fuel up your brain’-traject verwoordt het effect op haar leven zo: “Dankzij het inzicht van de werking van mijn brein, heb ik geen schrik om onbekende, moeilijke en snel veranderende situaties aan te kunnen. Ik heb handvaten gekregen die me in elke situatie op het juiste pad houden en stress zal me niet meer overmeesteren.”

Wereldreis door het brein

Karen Vandebosch merkt nu al dat collega’s onbewust ambassadeurs worden in het bedrijf. “Ze nemen wat ze leerden mee in hun job en stimuleren anderen om er ook mee aan de slag te gaan. We hebben nu een zaadje geplant dat hopelijk uitgroeit tot iets groter. We willen die kennis meekrijgen in onze bedrijfscultuur.” Ann Caroline Roymans vindt die langetermijnvisie noodzakelijk. “Ik deel de gemeenschappelijke visie van Q8 om op een innovatieve manier aan people management te doen. Deze wereldreis door het brein creëert flexibele, creatieve en gezonde werknemers. Die uitstraling maakt ook andere collega’s nieuwsgierig.”

Karen Vandebosch hoopt alvast dat de collega’s bij Q8 hun ‘growth mindset’ aanwenden om groeikansen te zien en te grijpen. “Door dit traject kunnen ze een onderscheid maken tussen wat hen energie geeft en wat niet. Met die kennis kunnen ze in actie komen, vanuit veerkracht en vertrouwen. Ik wens alle collega’s op die manier accountability –als het ware zeggenschapover hun eigen leven en werk, een sterke collaboration met andere collega’s en het aanwenden van een creatieve geest in het kader van experimentation.”