Met je elektrische wagen op vakantie: zo doe je het stressvrij

Woman staat naast electrische wagen op een Q8 electric station

Elektrische auto's kunnen steeds verder rijden. Zo worden ze populairder voor dagelijkse ritten, maar ... wat als je op vakantie wil? Lukt dat wel met een elektrische auto? Het antwoord is: natuurlijk! Met een beetje planning en de juiste tips ga je ontspannen op reis met je elektrische vierwieler. Lees snel hieronder alles wat je moet weten om comfortabel op pad te gaan met je EV.

 

Tip 1: Plan je route en laadstations

We starten met de belangrijkste tip voor een stressvrije rit: de voorbereiding. Check op voorhand waar je kan laden en stippel je route uit. En daarbij kan de Q8 electric app zeker helpen. Zo zie je bij elk laadpunt: wat het tarief is, of hij vrij is én of je er met je Q8 electric kaart kan laden. Da's al één grote last van je schouders.

Je vindt ook elk laadpunt in Europa op de website van de Europese Commissie, en met routeplanners zoals die van Touring of het Nederlandse ANWB markeer je makkelijk laadstations op je route.

 

Tip 2: Check de laadvoorziening op je bestemming

Zijn er laadpalen bij je accommodatie? Da's belangrijk om te weten, want in het hoogseizoen kan het wel eens druk zijn bij de laadpalen, dus reserveren is helaas niet altijd mogelijk. 

 

Tip 3: Vermijd drukke momenten

Spitsuren, het begin van de vakantie, zwarte zaterdag ... dit zijn momenten waarop het heel druk kan zijn bij de laadstations. Probeer je reis zo te plannen dat je buiten deze piekmomenten gaat. Zo vermijd je dat je lang moet wachten en laad je efficiënter. Wist je trouwens dat je in de Q8 electric app vrije laadpunten kan zoeken in Europa en het type aansluiting kan checken?

 

Tip 4: Vertrek volledig opgeladen

Lijkt logisch? Opgepast, het kan er net voor je vakantie hectisch aan toegaan. Dus laad je wagen 100% op en start met een maximale actieradius. Zo hoef je ook niet meteen onderweg te stoppen om te laden én ... kom je zelf hopelijk ook extra opgeladen aan op je stressvrije vakantie.

 

Tip 5: Neem een noodkabel mee

Het kan zeker geen kwaad om een 230V-laadkabel mee te nemen. Gewoon voor het geval dat je zonder stroom komt te zitten. Zo kan je toch – heel langzaam weliswaar – opladen aan een normaal stopcontact.

 

Tip 6: Ga voor gratis energie

Profiteer van regeneratief remmen. Op die manier recupereer je energie tijdens het remmen, waardoor je batterij oplaadt terwijl je remt. Zet je auto dus op de hoogste regeneratiestand of activeer de one pedal drive of B-stand (brake). Daarbij gebruik je enkel je gaspedaal: duwen is gas geven, loslaten is remmen. Gratis energie, laat maar komen!

 

Tip 7: Rij niet te snel

Te snel rijden mag sowieso niet, maar we bedoelen hier "minder snel dan aangegeven". Want je kan je actieradius verlengen door 100 km/u te rijden in plaats van 120 km/u. De VAB testte het met twee identieke auto's die naar Frankrijk reden: eentje aan de maximumsnelheid, de andere aan 100 km/u. Wat blijkt? De auto die 100 km/u reed kwam 10 minuten eerder aan. Hoe dat komt? Hij moest maar vier keer laden, en de auto die 120 reed had zes laadbeurten nodig.

 

Tip 8: Laad niet te laat

Wacht niet tot je batterij bijna leeg is om te laden. Probeer bij te laden als je nog 15 tot 20% batterij hebt. Zo voorkom je lege batterijen en stress onderweg. Idealiter laad je tussen 15% en 80%. Zo maak je optimaal gebruik van de snellaadfunctie, want de meeste EV's laden van 10 tot 80% in 30 tot 45 minuten, en daarna trager. Klinkt dat lang? Gebruik de pauze om je benen te strekken, iets te eten of te drinken, of naar het toilet te gaan. En laad je in een Q8 station? Kom gerust binnen voor iets lekkers. Dan is de tijd zo om!

 

Tip 9: Voorzie meerdere betaalmogelijkheden

Met je Q8 electric kaart laad je bij 99% van de laders in de Benelux en bij 400.000 laders in Europa, én je ziet welke laders je Q8 electric kaart aanvaarden. Kom je onderweg toch een lader tegen die je electric kaart niet aanvaardt? Dan kan je vaak gewoon met je debet of kredietkaart betalen.