Q8 focust nu ook op elektrisch rijden

Q8 electric

Strategische stap naar een breder mobiliteitsaanbod

De coronacrisis heeft ons nog meer doen stilstaan bij onze mobiliteit. Of het niet minder kan en meer elektrisch bijvoorbeeld. Dat heeft Q8 alvast goed begrepen. Na de eerste stappen in elektromobiliteit met partners, verlegt Q8 nu resoluut de focus op elektrisch rijden.

Met een uitgebreid eigen laadnetwerk op de eigen tankstations, maar ook bij mensen thuis, op parkings van retailpartners zoals Delhaize en andere bedrijven en op mobiliteitshubs bij steden en gemeenten. “Zo willen we onze klanten services bieden voor elke vorm van mobiliteit”, aldus Sven Dochez, Director Sustainable Fuels bij Q8.

Eind 2017 zette Q8 zijn eerste stappen in de e-mobiliteit met snelladers van EDF Luminus op zijn stations. Begin vorig jaar kwamen hier de allereerste ultrasnelladers langs de Belgische autostrade bij, in samenwerking met Ionity.

Maar nu gaat Q8 nog een stap verder met de uitbouw van een eigen laadnetwerk van onder meer snelladers waarmee je je wagen in amper 20 minuten volledig kan opladen. De eigen tankstations vormen hiervoor een perfecte basis. Op dit moment zijn er 20 Q8 easy stations in ons land ingericht met een laadpaal waar telkens twee auto’s simultaan kunnen laden. “En we kijken er zeker naar om dit aantal nog uit te breiden”, aldus Sven Dochez. “Het komende jaar plannen we nog snelle laadpalen op onze stations, binnen 5 jaar willen we alle relevante stations uitrusten met laders. Want we willen consumenten steeds meer keuze bieden in de ‘brandstof’ die ze gebruiken om zich te verplaatsen.”

 

Laadparkings en mobipunten

De ambitieuze plannen gaan dan ook verder dan de eigen locaties. Zo zullen de parkings van retailpartners zoals Delhaize uitgerust worden met Q8 laadpalen. “De Delhaize van Rumst-Reet komt hierbij als eerste aan de beurt. Het komende jaar willen we zo 19 parkings uitrusten”, aldus Dochez.

Verder mikt Q8 met zijn elektrisch netwerk ook op bedrijven. Chemiereus BASF, die enorm inzet op het elektrificeren van wagens, heeft hier bijvoorbeeld al op ingetekend. “Hier zullen we dit jaar nog laadpalen plaatsen op de parkings van hun gebouwen én bij hun medewerkers thuis. Zij krijgen ook een Q8 electric kaart om te kunnen laden onderweg.” Tegen eind dit jaar wil Q8 nog 10 andere bedrijven op deze manier elektromobiliteit aanbieden. En de ambitie is nog veel groter. “We kijken bijvoorbeeld ook naar het aanleggen van ‘laadpleinen’ aan luchthavens, treinstations, Park&Ride-parkings, pretparken enzovoort”, verklaart Dochez. “Ook laadpalen op mobipunten – knooppunten in steden en gemeenten waar je makkelijk kan overstappen op verschillende vervoersmiddelen – is een piste die we onderzoeken.”

Met een groeiend aantal laadpunten wil Q8 electric de elektrische rijder helpen met de overstap van fossiel naar elektrisch rijden. “Daarom hebben we ook een partnernetwerk uitgebouwd zodat je met de Q8 electric card of app kan laden bij 80% van alle laders in België (zo’n 5000 in totaal) en de Benelux (45.000). “We hebben hiervoor een partnership gesloten met de grootste uitbaters van laadpalen. Onze ambitie is om binnenkort 90% van de publiek toegankelijke laadpalen in de Benelux te hebben opgenomen in het laadnetwerk. Bovendien zul je ook een Q8-lader in huis kunnen halen voor je elektrische wagen, waarvoor wij dan zelf alle hardware en service leveren”, vertelt Dochez.

 

Brede mobiliteitsdiensten

Dit laadnetwerk is voor Q8 - na de lancering van mobiel tanken, een pechhulpdienst, een parking-app en de participatie in het Nederlands autodeelplatform SnappCar - opnieuw een mooie stap in de transformatie van een traditionele petroleumspeler naar een mobiliteitsspeler. “We willen niet enkel meer brandstoffen aanbieden maar meer diensten en services die vele soorten mobiliteit mogelijk maken en tegelijk meer comfort bieden aan onze klanten”, aldus Dochez. “We zijn dan ook enorm trots op de innovatieve stappen die we nu nemen en de ambitieuze plannen die we nog hebben voor de toekomst.”

 

Perscontact

Karen Sleurs
Communicatiebureau Wyngs
Email: [email protected]
Tel: 0485 28 73 52

Over Q8 België

Met ruim 465 tankstations en brandstoflevering aan professionele eindverbruikers en resellers, is Q8 één van de grootste brandstofspelers op de Belgische markt. Specifiek voor de transportsector heeft Q8 40 International Diesel Services (IDS) stations in België. Het bedrijf is ook actief in de productie, marketing en verkoop van Q8-smeermiddelen. In retail heeft Q8 in België samen met Delhaize en Panos ook een sterk netwerk van ruim 120 lokale ‘Shop&Go’- convenience stores. Verder zet Q8 nu met Q8 electric dus ook grote stappen op de e-Mobility markt met een netwerk van (snel)laders aan de eigen stations, op locaties van partners en klanten én via een internationaal netwerk in heel Europa. Het is de ambitie van Q8 om te evolueren naar een mobiliteitsspeler. Q8 blijft dan ook vernieuwen en investeren in toekomstgerichte opportuniteiten die elke klantenreis duurzamer maken. In 2019 werd Q8 in België verkozen tot Best Fuel Brand.