Wat is elektrisch rijden en wat zijn de voordelen?

Elektrisch of hybride rijden? Da’s niet zomaar rijden in een voertuig met een elektrische motor. Het is een tikje anders, ja, maar ook leuker. En vooral: het is rijden met een goed gevoel, omdat je in één rechte lijn naar een groenere, duurzamere toekomst gaat. Lees er hier alles over!

Types en soorten elektrische voertuigen

Om te beginnen heb je twee types elektrische auto's: de plug-in hybrides en de volledig elektrische auto's.

  • Plug-in hybride: rijdt deels elektrisch via de elektromotor, maar heeft ook nog een traditionele verbrandingsmotor. 
  • Volledig elektrisch: rijdt helemaal op een batterij. Meestal is het elektrische bereik van een volledig elektrische auto groter dan bij een plug-in hybride.

Naast elektrische auto's heb je ook nog elektrische bestelwagens, vrachtwagens, quadricycles, vliegtuigen en boten op de markt. De elektrische fietsen en steps kennen we al langer.

Is elektrisch rijden nu de toekomst?

De aarde warmt op en de luchtkwaliteit gaat achteruit, daar hoeft geen tekening meer bij. Snel duurzamer worden is dan ook de boodschap. 

En elektrische auto’s zijn ideaal om daarbij te helpen. Ze stoten bijna geen schadelijke stoffen of CO2 uit, enkel fijnstof door het verslijten van banden en remmen. Laad je de batterijen op met groene stroom, dan komt er zelfs geen CO2 vrij bij de productie van de elektriciteit.

Maar er zitten toch veel grondstoffen in zo'n batterij? Klopt, en toch zegt quasi elke wetenschapper dat de milieu-impact van elektrische auto's lager is dan die van dieselwagens. De ontginning van grondstoffen, productie en recyclage meegerekend.

Rekenvoorbeeld

Dat hangt van de omstandigheden af. Zo kan iemand met een oprit 90% thuis opladen en 10% onderweg. Terwijl een stadsbewoner die buiten de stad werkt 40% publiek, 40% op het werk en 20% onderweg kan laden. Maar het blijft goedkoper dan tanken, tel gerust even mee:

Publiek laden*

10,4 euro
20 kWh/100 km aan 0,52 €/kWh

Benzine auto*

10,74 euro
6 L/100 km aan 1,79 €/L
*Dit voorbeeld is op basis van de prijzen in het voorjaar van 2023.

De weg naar zero-emissie mobiliteit is ingezet

Een elektrische of hybride auto? Daarmee ben je klaar voor de toekomst: je mag binnenrijden in alle steden met lage- (en zelfs zero-)emissiezones. In België zijn er op dit moment al lage-emissiezones in Antwerpen, Brussel en Gent. En parkeren is ook een pak leuker, want je staat op die vrije plekken bij de laadpalen, hoe goed is dat?! Daarnaast geeft de overheid je financieel een duwtje in de rug.

Mythe of geen mythe?

Stellingen over elektrisch en hybride rijden: juist of fout?