Nieuwe brandstofstickers

Brandstofstickers

Oktober 2018 - Vanaf 12 oktober 2018 moeten alle tankstations in de EU nieuwe brandstofstickers plaatsen op hun pompen. Ook nieuwe voertuigen krijgen vanaf dan zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om aan te tonen welke brandstof geschikt is. Aan de brandstof die u tankt bij Q8 verandert er natuurlijk niets. Je zal alleen in het begin iets oplettender moeten zijn.

Europese richtlijn

De verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie. Aan de brandstofsticker zie je als consument welke brandstof geschikt is voor jouw voertuig. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Brandstofstickers benzine

De nieuwe brandstofsticker voor benzine is zwart-wit en heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen. Brandstof Euro95 krijgt de aanduiding E10, Super98 wordt dan weer E5

Brandstofstickers diesel

De brandstofsticker voor diesel is zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Diesel bij Q8 wordt B7.

Brandstofstickers gas

De verschillende types gassen worden voortaan aangeduid met een afkorting en worden in een ruit geplaatst. H2 staat voor waterstof, CNG voor gecomprimeerd aardgas, LPG voor vloeibaar petroleumgas en LNG voor vloeibaar aardgas.

Diesel tanken in een benzinewagen zal niet zo snel gebeuren. Het pistool voor diesel is namelijk te dik is voor de opening aan een benzinewagen. Omgekeerd is verkeerdelijk benzine tanken in een dieselwagen wel mogelijk. Indien je deze vergissing begaat en het tijdig opmerkt, mag je zeker niet de motor starten.